+359 (2) 9810079 Музика
19.12.18, София 04:59

Остров Занзибар

ЗАНЗИБАР - ОСТРОВЪТ НА ПОДПРАВКИТЕ И УСМИВКИТЕ

Занзибар, наричан още Унгуджа, е най-големия остров от островната група Занзибар, принадлежаща на Танзания. Намира се близо до източния бряг на Африка с площ 1658 кв. км. Влиза в състава на автономния регион Занзибар. Населението му е около 800 000 души. Най-високата точка е с надморска височина от 195 м.
Столицата на Занзибар се нарича Занзибар Сити, известна е и като Каменния град (Стоун Таун).
Поради близостта си до Екватора, в Занзибар е топло през цялата година, а дните и нощите са с равна продължителност - 12 часа, подобно на повечето страни от Източна Африка.
Освен с туризма, населението на архипелага се издържа и с отглеждането на подправки. В действителност, Занзибар е наричан и Островът на подправките, благодарение на джинджифил, пипер, ванилия, карамфил, канела, индийско орехче и кардамон, които растат тук. На този остров всъщност непрекъснато сте сред природата. Една от най-големите атракции е да посетите ферма за подправки.
Можете да видите как изглеждат различните видове подправки дълго преди да бъдат изсушени, смлени, почистени, пакетирани и доставени в магазина, от който ги купувате. Голямо вълнение е да откъснете още живо листо и от пръстите ви да се разнесе познат аромат. Виждате как се произвеждат различните подправки и коя част от растенията за какво се ползва. Обиколките стават с местен водач, който ви разказва куп интересни неща за всяко растение.
На този остров всъщност непрекъснато сте сред природата. Но ако искате да се запознаете с ендемичните растителни и животински видове, най-добре е да посетите две места – парка Jozani и Prison Island.
Jozani е националният парк на Занзибар. Мангрови гори, солени блата, огромни зелени площи – разходката из него ще ви помогне да си представите как всъщност е изглеждал островът преди да се усети намесата на човека. Тук ще видите и червен колобус – рядък вид маймуна, която живее само в Занзибар.
Prison Island се намира на 20 – 30 минути от острова на подправките. Някога тук търговците държали робите си, докато ги продадат, за да им попречат да избягат.
В края на XIX век на острова е построен затвор, който всъщност никога не е използван като такъв. Известно време е бил карантинен център, а днес в него са се настанили и живеят гигантски костенурки. Всъщност те, заедно с многото видове птици, които обитават Prison Island, са основната причина за посещението ви. Може да се доближите до тях, да ги нахраните или просто да им се полюбувате.
Посетете Стоун таун и къщата на Фреди Меркюри.
Стоун таун (Stone Town) или в превод Каменният град е всъщност старата част на днешния град Занзибар. Нарича се така заради кораловия камък, използван при строежа на по-голямата част от сградите. Смесицата от архитектурни стилове – арабски, персийски, колониален – придава особено очарование на мястото. Много от сградите са запуснати, въпреки че са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Красотата им обаче още си личи. Дори само външните врати ще ви направят огромно впечатление – те са тежки, дървени, с типична за Стоун таун дърворезба.
Плажовете в Занзибар са онези плажове от туристическите предавания и списания, по които въздиша всеки – с много фин, бял пясък и прозрачни води в три цвята синьо. Най-много и най-красиви са тези по източното крайбрежие. Там, между брега и Индийския океан, има бариерен риф. Когато дойде отливът, плажовете изведнъж стават много, ама много широки и може да се разходите по океанското дъно. В краката ви остават черупки от охлюви и миди, а стигнете ли все пак до водата виждате морски звезди, рибки и други чудни морски твари. Можете да се излежавате на пясъка, да гледате с часове променящите се цветове на водата или да се гмуркате с шнорхел. Посетите ли занзибарски плаж, допълнителни забавления просто не ви трябват. А едни от най-хубавите плажове са Nungwi, Kendwa, Kizimkazi.

Независимо дали отивате в Занзибар, за да видите родната къща на Фреди Меркюри, за да се потопите в море от ароматни подправки или за да си починете истински на брега на тюркоазения Индийски океан, бъдете готови да се влюбите в този остров. Бъдете готови и да пожелаете да се върнете там.

Възползвайте се от предложенията на Авиа Тур!

Изберете категория: Топ офертиПочивки и екскурзииЕкзотика и романсОферти 55+ПразнициЛукс пътешествияСватбени пътешествияСамолетни почивкиСемейни почивкиРАННИ ЗАПИСВАНИЯ - ЕКСКУРЗИИРанни записвания - почивки

Дати на отпътуване за 2018 г: Всяка седмица - вторник. Почивка на о-в Занзибар - хотел "Sultan Sands Island Resort" **** - първа линия, на брега на Индийския океан със фин пясъчен плаж.

Веска Стефанова 07.10.2016

Благодаря на Авиа Тур за прекрасната екскурзия до Англия, Шотландия и Ирландия. Аз и сина ми благодарим също и на екскурзоводката Даниела Красимирова която направи почивката ни много интересна и вълнуваща.
Чудесни сте! Успехи и занапред. Със сигурност ще пътуваме отново с Авиа Тур.
Веска Стефанова

Вижте всички препоръки »
Показване на резултати от (1 - 1). Общо записи (1), общо страници (1).

Екскурзии

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ - ЕКСКУРЗИИ Карнавали Свети Валентин Шопинг турове Великденски празници 2019 Майски празници 2019 г Автобусни екскурзии Самолетни екскурзии Еднодневни турове Сватбени пътешествия Средновековни замъци Лукс пътешествия Пътешествия с влак КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА 2019 - Екскурзии и Почивки Планински туризъм Концерти в чужбина Национални паркове Футбол и Формула 1 Кулинарни турове

Почивки

Ранни записвания - почивки Семейни почивки Самолетни почивки Автобусни почивки СПА почивки Балнеолечение Селски и еко туризъм Винен туризъм Голф туризъм - почивки