+359 (2) 9810079 Музика
07.12.19, София 15:29

Словакия

Словакия - страна на крепости, замъци и дворци

Словашката република заема място в центъра на Европа и е една от най-младите държави на континента. Тя възниква едва през 1993г. След разпадането на Чехословакия.

Словакия принадлежи към страните с най-голям брой замъци, крепости и дворци в Европа. Тук те са над 600. Строени са през различните исторически епохи - първите датират от XI в. и основната им роля била да служат за отбрана на територията. Постепенно замъците са преустройвани, някои са опожарени, други са изоставени и рухнали с времето и днес са руини или са частично реконструирани. Оцелелите крепости, замъци и дворци днес са паметници на културата.

Столицата Братислава е главната атракция в тази красива страна. В старият град може да разгледате Катедралата Св. Мартин, в която са се провеждали коронациите на кралете на Унгария, замъкът в Братислава, който е най-посещаваната забележителност в Словакия. Замъкът се намира на един хълм и представлява правоъгълна сграда с четири кули във всеки край.

От него може да разгледате цяла Братислава, дори и да видите част от Австрия. В замъкът Братислава се намира Словашкия парламент, музей, зали в които често има концерти и др. Замъкът Девин е следващата ни спирка от разходката. Намира се в точката на вливане на реките Дунав и река Морава. Руините от укрепленията са много добре запазени и се открояват на фона на предградията на Братислава. Целият комплекс представлява една голяма Великоморавска крепост извисяващ се на един хълм.

Третият замък, с който искаме да ви запознаем е замъка Тренчин. Уникалният средновековен комплекс се намира на една висока скала. Историята на замъкът е много интересна и ще я научите ако посетите град Тренчин. Една от най-старите словашки крепости е замъка Божнице. Намира се сред една много красива природна местност и конструкцията на целият комплекс представлява пирамидална структура. Slovakia-High-TatrasЗамъка Божнице служи за декор на приказката „Фантагиро”, а през летните месеци тук се провеждат много музикални фестивали. С други думи казано да посетите Словакия и да не видите най-красивите замъци си е направо престъпление.
Освен това към забележителностите в Словакия може да причислим красивите национални паркове. Към тях спадат Национален парк Словашки рай. Най-красивият парк в Словакия, в който има две много големи пещери – пещера Стратенска и Ледената пещера Добшинска. Еко пътеката минава през доста стръмни планински възвишения и каньони. Има построени няколко панорамни площадки над големите пропасти. Национален парк Високи Татри е създаден още през 1948 година и е най-старият на територията на Словакия. Тук се намират най-високите върхове в Карпатите.

Има построени много хижи за хилядите туристи, които се разхождат през летните месеци в парка. Тук се намира единствената пещера за посетители – Белянската пещера. Има също така няколко рехабилитационни центъра построени тук заради чистият въздух и тишината. Другите паркове в Словакия са също много красиви, но ние само ще ги споменем : Национален парк Ниски Татри, Националният парк Pieniny, Националният парк Малката Фатра и Националният парк Полонини. Както споменахме Словакия няма излаз на море, но има две много красиви големи езера. Това са Слънчевото езеро и Земплинска Сирава. Тук ще намерите всички условия каквито има по крайбрежните морски райони на други страни.

Изберете категория: Почивки и екскурзииСредновековни замъциСамолетни екскурзииРАННИ ЗАПИСВАНИЯ - ЕКСКУРЗИИ

Замъците на Словакия и Братислава - самолeтна екскурзия с включени 4 нощувки със закуски в хотел 3* + пешеходна разходка в Братислава

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ! Виена - изкуство и култура, екскурзия със самолет с включени 3 нощувки със закуски в хотел 3*/4* + панорамна обиколка на Виена с местен лицензиран екскурзовод на български език.

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.10.2019 г! Дата на отпътуване: 11.12.2019 г Очакват Ви украсени дървени къщички, предлагащи атрактивни ръчно правени сувенири и коледни подаръци.

Неделчо Чешмеджиев 05.01.2014

Благодаря на Авиа Тур и г-жа Славянка Илиева за организираното пътуване до Брюксел за мен и дъщеря ми , което беше награда като победител от играта на вестник Анонс. Всичко беше организирано чудесно и остави незабравими спомени у нас. С пожелания за много успехи занапред ! Неделчо

Вижте всички препоръки »
Показване на резултати от (1 - 3). Общо записи (3), общо страници (1).

Екскурзии

КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА 2020 - Екскурзии и Почивки РАННИ ЗАПИСВАНИЯ - ЕКСКУРЗИИ Карнавали Свети Валентин Шопинг турове Априлска Ваканция - екскурзии Великденски празници 2020 г Майски празници 2020 г Автобусни екскурзии Самолетни екскурзии Кулинарни турове Еднодневни турове Септемврийски празници 2020 г Сватбени пътешествия Средновековни замъци Лукс пътешествия Пътешествия с влак Планински туризъм Национални паркове Концерти в чужбина

Почивки

Ранни записвания - почивки Семейни почивки Самолетни почивки Автобусни почивки СПА почивки Селски и еко туризъм Винен туризъм Собствен транспорт Голф туризъм - почивки