0700 10 494
04.03.24, София 21:06

Сингапур

Република Сингапур е островен град държава в Югоизточна Азия, разположен в южната част на Малайския полуостров.

 • Сингапур придоби независимост от Малайзия през 1965 година. Девизът на републиката е: „Напред, Сингапур“.
 • Името Сингапур произхожда от санскрит, съставено е от думите синга, сингха и пура и означава „Лъвов град“.
 • Тя е сред двадесетте най-малките страни в света - с площ 715 квадратни метра и се намира главно в един голям остров, но тя също така включва 63 други малки острови - повечето от тях са необитаеми.
 • Сингапур е втората най-гъсто населена държава в света, след Монако. Национално цвете на Сингапур е орхидеята Ванда Мис Жоаким, които поради своята жизнеспособност и благодарение на целогодишно разцвет, се превърна в символ на страната, като знак за ангажимент за напредъка на сингапурците.

 • Символът на града е Мерлион, митично същество с тяло на риба и глава на лъв. Думата произхожда от думите Mer, означаващо "море" и Lion от английски, в превод "лъв"- животното, известно със своята сила и смелост. Идеята е това митично създание да покаже тясната връзка на Сингапур с морето. В самото име на града също се крие символизация, защото Сингх на езика на местните е "лъв", а Пура, означава "град", т. е. "Градът на лъвовете". Това име произхожда от легенда, според която принц Санг Нил Утама се среща в джунглата с лъв и в момента, в който посяга за оръжието си среща погледа на величественото животно. Не е ясно как точно се е постигнал момент на съгласие и разбиране между царят на животните и принца, но и двамата продължават по пътя си без да си причинят болка или смърт. Така че името на града-държава е тясно обвързан с името на неговия символ - Мерлионът.
 • Идеята за Мерлиона в Сингапур е обсъдена от туристическото бюро по туризъм на града и през 1964 г. Фрейзър Брунер поставя това митично същество върху герба на Сингапур.
 • Поръчана е и статуя, която е поставена на известната река Сингапур, линията на живота в града. Мястото е старателно избрано, тъй като Сингапур възниква именно около устието на тази река от шепа малайски рибари. Около нея с течение на времето са се издигнали огромни небостъргачи, сградата на парламента, музея на азиатската цивилизация и много други важни за Сингапур представителни сгради. Днес този многонационален град-държава се е превърнал в най-важния транспортен възел в Югоизточна Азия и бележи голям разцвет.
 • Статуята на Мерлиона, превърнала се в талисман на сингапурците, е направена от бетон и достига височина от 8, 6. метра и тежи около 70 т. Неин автор е Лим Нанг Сенг, известен местен скулптор. Митичното животно е с глава на лъв и тяло на риба, поставено върху вълните. Това не е просто статуя, а уникален фонтан, защото от паста на лъва извира вода. Днес тя е сред забележителностите на града, които непременно трябва да бъдат видени.
 • През зимата на 2009 г., статуята на Мерлиона е ударена от мълния и унищожена, ката че това, което се вижда днес, е по-новият, възстановен от предходната статуя Мерлион.
 • Мерлионът се счита за символ на смелостта, упоритостта и силата на местните жители. Сингапур е известен като страната, която не притежава никакви суровини, но въпреки това е сред най-развиващите се азиатски държави.
 • Първоначално статуята е поставена в близост до моста на Еспланадата, но по-късно е преместена на 120 метра и днес е част от парк Марлион. Много бързо тя започва да привлича множество туристи и се нарежда сред най-известните забележителности на най-големите градове по света.
 • В Сингапур се намира най-скъпата сграда в света – Marina Bay Sands, чието построяване струваше 6 млрд. долара. Тук има луксозно казино, инфинити басейн, дълъг 150 метра, който се намира на покрива и е един от най-впечатляващите в света.Той е най-големият басейн в света на подобна височина и предлага на посетителите си гледка, която не съществува никъде другаде на планетата. Де факто, той се намира на 57-ия етаж на сградата. Басейнът може да бъде използван само от гости на хотела.

Изберете категория: Топ офертиПочивки и екскурзииЕкзотика и романсПразнициНационални парковеСватбени пътешествияСамолетни екскурзииСПА почивкиСемейни почивкиРАННИ ЗАПИСВАНИЯ 2024 г - ЕКСКУРЗИИСамолетни почивкиРанни записвания - почивки Промоционални оферти

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ! Банкок, Сингапур, Камбоджа и о-в Пукет 2024/2025 - екскурзия с водач от България с включени 12 нощувки със закуски в хотели 4* + тур. програма. Сингапур е уникален остров град-държава, в превод означава „Град на Лъва“.

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 22.12.2023 г! Екскурзия в СИНГАПУР и МАЛАЙЗИЯ - КУАЛА ЛУМПУР с водач от България, 3 нощувки със закуски в хотел 4 * в Куала Лумпур + 3 нощувки със закуски в хотел 4* в Сингапур + 2 екскурзии

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 15.01.2024 г! Самолетна екскурзия до Азиатските тигри - Сингапур и Индонезия - остров Бинтан. Екзотично пътешествие с азиатска нотка и разнообразие на забележителности.

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 20.12.2023 г! Дата на отпътуване: 21.02.2024 г Екскурзия Сингапур и остров Бали с включени 10 нощувки + 5 екскурзии + водач от България + богата тур. програма. Сингапур е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия.

Галя 03.09.2013

Благодаря на Авиа Тур за незабравимата почивка във вила Антес и Мария и за коректното и човешко отношение към нас. Бъдете все така мили и добронамерени към клиентите си осигурявайки им една прекрасна почивка. Със сигурност отново ще пътуваме със вас. Поздрави
Галя

Вижте всички препоръки »
Показване на резултати от (1 - 4). Общо записи (4), общо страници (1).

Екскурзии

Промоционални оферти РАННИ ЗАПИСВАНИЯ 2024 г - ЕКСКУРЗИИ ФОРМУЛА 1 - Оферти за 2024 г КРУИЗИ 2024 г - Морски и речни круизи Априлска Ваканция - екскурзии Великденски празници 2024 г Самолетни екскурзии Автобусни екскурзии Майски празници 2024 г Септемврийски празници Кулинарни турове Пътешествия с влак Шопинг турове Еднодневни екскурзии Средновековни замъци Сватбени пътешествия Лукс пътешествия Планински туризъм Национални паркове Концерти в чужбина Дайвинг / Гмуркане

Почивки

Ранни записвания - почивки Самолетни почивки Автобусни почивки Семейни почивки Селски и еко туризъм СПА почивки Винен туризъм Балнеолечение Собствен транспорт Голф туризъм - почивки