+359 (2) 9810079 Музика
01.04.20, София 05:11

Словакия - страна на крепости, замъци и дворци

Словашката република заема място в центъра на Европа и е една от най-младите държави на континента. Тя възниква едва през 1993г. След разпадането на Чехословакия.

Словакия принадлежи към страните с най-голям брой замъци, крепости и дворци в Европа. Тук те са над 600. Строени са през различните исторически епохи - първите датират от XI в. и основната им роля била да служат за отбрана на територията. Постепенно замъците са преустройвани, някои са опожарени, други са изоставени и рухнали с времето и днес са руини или са частично реконструирани. Оцелелите крепости, замъци и дворци днес са паметници на културата.

Столицата Братислава е главната атракция в тази красива страна. В старият град може да разгледате Катедралата Св. Мартин, в която са се провеждали коронациите на кралете на Унгария, замъкът в Братислава, който е най-посещаваната забележителност в Словакия. Замъкът се намира на един хълм и представлява правоъгълна сграда с четири кули във всеки край.

От него може да разгледате цяла Братислава, дори и да видите част от Австрия. В замъкът Братислава се намира Словашкия парламент, музей, зали в които често има концерти и др. Замъкът Девин е следващата ни спирка от разходката. Намира се в точката на вливане на реките Дунав и река Морава. Руините от укрепленията са много добре запазени и се открояват на фона на предградията на Братислава. Целият комплекс представлява една голяма Великоморавска крепост извисяващ се на един хълм.

Третият замък, с който искаме да ви запознаем е замъка Тренчин. Уникалният средновековен комплекс се намира на една висока скала. Историята на замъкът е много интересна и ще я научите ако посетите град Тренчин. Една от най-старите словашки крепости е замъка Божнице. Намира се сред една много красива природна местност и конструкцията на целият комплекс представлява пирамидална структура. Slovakia-High-TatrasЗамъка Божнице служи за декор на приказката „Фантагиро”, а през летните месеци тук се провеждат много музикални фестивали. С други думи казано да посетите Словакия и да не видите най-красивите замъци си е направо престъпление.
Освен това към забележителностите в Словакия може да причислим красивите национални паркове. Към тях спадат Национален парк Словашки рай. Най-красивият парк в Словакия, в който има две много големи пещери – пещера Стратенска и Ледената пещера Добшинска. Еко пътеката минава през доста стръмни планински възвишения и каньони. Има построени няколко панорамни площадки над големите пропасти. Национален парк Високи Татри е създаден още през 1948 година и е най-старият на територията на Словакия. Тук се намират най-високите върхове в Карпатите.

Има построени много хижи за хилядите туристи, които се разхождат през летните месеци в парка. Тук се намира единствената пещера за посетители – Белянската пещера. Има също така няколко рехабилитационни центъра построени тук заради чистият въздух и тишината. Другите паркове в Словакия са също много красиви, но ние само ще ги споменем : Национален парк Ниски Татри, Националният парк Pieniny, Националният парк Малката Фатра и Националният парк Полонини. Както споменахме Словакия няма излаз на море, но има две много красиви големи езера. Това са Слънчевото езеро и Земплинска Сирава. Тук ще намерите всички условия каквито има по крайбрежните морски райони на други страни.

Галерия снимки

Словакия
Словакия
Словакия
Словакия
Словакия
Словакия
Словакия
Словакия
Словакия
Словакия

Екскурзии

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ 2020 г - ЕКСКУРЗИИ Шопинг турове Майски празници 2020 г Автобусни екскурзии Самолетни екскурзии Кулинарни турове Еднодневни екскурзии Септемврийски празници 2020 г Сватбени пътешествия Средновековни замъци Лукс пътешествия Пътешествия с влак Планински туризъм Национални паркове Концерти в чужбина

Почивки

Ранни записвания - почивки Семейни почивки Самолетни почивки Автобусни почивки СПА почивки Селски и еко туризъм Винен туризъм Голф туризъм - почивки