0700 10 494
11.12.23, София 19:00
Дата на публикация: 28.11.2023

Нова Година 2024 г в Шри Ланка - изумруденият остров, 10 дни

Нова Година 2024 г в Шри Ланка - изумруденият остров, 10 дни 4530 лв. Изпрати запитване за тази оферта Изпрати на приятел Информация за дестинацията
Шри Ланка е всичко, за което душата копнее — чиста природа, добронамерени хора със сърдечни усмивки, вкусна храна и изненади на всяка крачка. Островното тропическо изобилие се просмуква във всичко, до което се докоснеш.

Категория » Екскурзии в Азия » НОВА ГОДИНА 2024 г в ШРИ ЛАНКА

Нова година 2024 г в ШРИ ЛАНКА - самолетна екскурзия с включени3 нощувки със закуски и вечери в хотели категория 4* + 4 нощувки на All inclusive в хотел 4* на плажа + 6 екскурзии

Маршрут: София - Доха - Коломбо - Пинавала - Дамбула - Полонарува - Сигирия - Матале - Канди - Перадения - Гирагама - Калутара - Гале - Калутара - Коломбо - Доха - София

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ!Нова Година 2024 г в Шри Ланка - изумруденият остров

Топ цена: от 4 530 лева

Продължителност: 10 дни /7 нощувки

База на хранене: 3 дни със закуски и вечери + 4 дни на база All inclusive

Екскурзоводско обслужване: Български език

Дата на отпътуване: 26.12.2023 г

Шри Ланка е всичко, за което душата копнее — чиста природа, добронамерени хора със сърдечни усмивки, вкусна храна и изненади на всяка крачка. Островното тропическо изобилие се просмуква във всичко, до което се докоснеш. Островът е тропически еликсир за радост, цветни мечти, плодови аромати и девствена природа.

Наречена от Марко Поло „най-красивият остров“, Шри Ланка включва своеобразен спектър от възможности за приятен отдих.

Дестинацията се характеризира с уникално древно културно наследство, неповторим растителен и животински свят, загадъчни планини и белоснежни плажове.

Според местна легенда, от Цейлон (старото име на Шри Ланка) до Рая са само 40 мили, защото тук ясно може да чуете звука от Райските фонтани.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

Ден 1: 26.12.2023 г

София - Доха - Коломбо

Отпътуване от летище София в 12:40 часа с полет на авиокомпания "Qatar Airways" за Доха. Кацане в Доха в 18:15 часа. Отпътуване от Доха в 19:35 часа с полет на авиокомпания "Qatar Airways" за Коломбо. (Полетното разписание подлежи на потвърждение!)

Ден 2: 27.12.2023 г

Коломбо - Пинавала - Дамбула

Добре дошли в Шри Ланка!

Пристигане на международното летище Бандаранаике в 02:55 часа местно време. Посрещане от представителя на фирмата-партньор и местния екскурзовод. Трансфер до хотел 4* в близост до летището за почивка след нощния полет.

Отпътуване за Дамбула.

По пътя ще посетим Пинавала – единствения по рода си приют за слонове. Приютът за слонове Пинавала е създаден от отдела за опазване на дивата природа на Шри Ланка през 1975 г. за предоставяне на грижи и убежище на осиротели бебета слонове, които са намерени в дивата природа. Там се отглежда най-голямото стадо слонове затворено пространство в света. През 2023 г. в Пинавала вече живеят 71 слона, включително 30 мъжки и 41 женски от 3 поколения. В продължение на два часа ще имаме възможност да се запознаем отблизо с тези животни, как се хранят, размножават и какви грижи се полагат за в тях. Най-интересно е по време на хранене на животните да видите как бебетата слонове се хранят с бутилка и цялото стадо се къпе след това в реката наблизо. Разбира се ще си направим и снимки с огромните обитатели.

След това уникално преживяване ще продължим за Дамбула. Това е град разположен в северната част на окръг Матале в централните части на Шри Ланка. Основните атракции на района включват най-големия и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка, скалната крепост Сигирия и международния стадион Рангири Дамбула , известен с това, че е построен само за 167 дни. Районът също така се гордее с най-голямата планинска верига от розов кварц в Южна Азия и добре запазената гора с цейлонско желязно дърво – националното дърво на Шри Ланка.

След обяд ще посетим пещерните храмове в Дамбула. Това е най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. Храмът представлява огромна изолирана скална маса с височина 160 метра. Основните забележителности са разположени в 5 пещери, които съдържат статуи и картини, свързани с Буда и неговия живот. Има общо 153 статуи на Буда , три статуи на крале на Шри Ланка и четири статуи на други богове. Тук се намира известният скален храм, датиращ от първи век пр.н.е. Пещерите на Дамбула са приютили крал Валагамба по време на 14-годишното му изгнание от Анурадхапура. Когато си върнал трона, той построил най-великолепните скални храмове, които могат да бъдат намерени на Острова. В първата пещера има лежащо изображение на Буда с дължина 14 метра, изсечено в скалата. Наоколо има изображения на божества, свързани с будизма. Стенописите по стените и тавана са най-старите тук, но са прерисувани в периода Канди. Те заемат площ от 2100 кв.м. Изображенията по стените на пещерите включват изкушението на Буда от демон Мара и първата проповед на Буда. Във Втората пещера, най-хубавата и най-голямата от всички, има 150 статуи на Буда в реален размер в различни пози с няколко статуи на богове и крале, измежду които две статуи на индуски богове – Вишну и Ганеш. Таванът също е покрит със стенописи, които изобразяват велики събития от живота на Буда и важни моменти от историята на синхалския народ.

Настаняване в хотел 4* в Дамбула. Вечеря и нощувка.

Ден 3: 28.12.2023 г

Дамбула - Полонарува - Сигирия - Дамбула

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане: Екскурзия до Полонарува - средновековната столица на Шри Ланка - 45 USD на човек (провежда се при минимум 6 записани туристи с водач-преводач).

Второто най-древно кралство на Шри Ланка, Полонарува, става столица на острова след унищожаването на Анурадхапура през 993 г. сл. Хр. Построен от крал Паракрамабаху I, този зелен град е видял множество цивилизации, минаващи през него, включително Чола, южноиндийски индуски и будистки синхалски, между 12-ти и 13-ти век. Препълнен с археологически съкровища, градът е осеян с храмове, светилища, дворци и руини. Ще видим кралския дворец от периода на крал Паракрамабаху I (1153 – 1186). Някога масивна сграда с 50 стаи, чиито впечатляващите стени и до днес все още стоят здрави. Скулптури на лъвове пазят стълбите към залата за аудиенции на краля с издълбани каменни слонове, наредени при стените и плувния басейн на краля, а прясната вода блика на големи струи от статуи с крокодилски уста. Построен от камък, Shiva Devale No.2, най-старият хиндуистки храм в Полонарува, е скрит на малка горска поляна. Внушителна колекция от руини образува свещения четириъгълник, а в средата е vatadage (древна структура) с четири входа, водещи до мястото, където някога е била съхранявана реликвата на Свещения зъб на Буда. Ще разгледаме голямата ступа (полусферична структура, съдържаща реликви) Ранкот Вихара, както и килиите на монасите. Там ще открием и масивната 17-метрова статуя на Буда в Lankatilaka и още четири фигури на Буда в Гал Вихара, изрязани от една гранитна плоча.

След обяд отпътуване към Сигирия (включена в цената). Скалната крепост Сигирия от 5-ти век е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, построена от владетеля Кашяпа (477-495 г. сл. Хр.). Известна е като „Лъвската скала“ заради огромния лъв, който е стоял на входа на крепостта. Тя представлява цитадела с необичайна красота, издигаща се на 200 метра над храсталаците на джунглата. Скалата е била най-вътрешната крепост от 70-те хектара укрепен град. Ров, укрепление и обширни градини, включително прочутите обновени водни градини, образуват защитен кръг около основата на скалата. На върха й са основите на това, което някога е било голям и разкошен дворец. Там се намират и световноизвестните стенописи на „Небесните девици“ от Сигирия, в защитено място в скалата, до което се стига по вита стълба. Тези фрески са рисувани със земни пигменти върху гипс. Девиците са изобразени в естествен ръст в цялата свежест и деликатност на оригиналния им цвят.

Връщане в хотела в Дамбула. Вечеря и нощувка.

Ден 4: 29.12.2023 г

Дамбула – Матале - Канди

Закуска. Днес ще се отправим към Канди – едно от най-свещените места за местните в Шри Ланка.

По пътя най-напред ще се отбием до едно типично местно село, за да се запознаем с автентичния селски бит на Шри Ланка. Посещението включва традиционна разходка с волска кола и пътуване през езерата с местен катамаран. Общуването ни с фермерите и местните селяни ще завърши с типично домашно приготвено ястие в един от домовете им. Пътуването ни продължава с посещение на градината с подправките в Матале. Тук ще може да се запознаете с различни видове подправки, с които Шри Ланка е известна. Градината е пълна с лечебни и екзотични билки. Ще научим за различните им свойства, както и как се отглеждат някои от тях. Ще станем свидетели на готварски демонстрации и ритуали с Аюрведа. Именно заради тези градини наричат Шри Ланка островът на подправките.

След прекрасната градина, пътят ни продължава към Канди - последната столица на кралете на Шри Ланка. Това място е свещеното сърце на Шри Ланка. Името "Канди" внушава визии за блясък и великолепие. Много от легендите, традициите и фолклора все още се пазят с любов по тези места. Ще пътуваме около езерото Канди, построено от последния Сингалски крал, Шри Викрама Раджасингхе през 1798 г. Ще посетим и град Канди с базара на изкуствата и занаятчийски център, музей на скъпоценни камъни и лапидарий. Най-ценното съкровище на Канди било – и все още е „Зъбът на Буда“. Легендата гласи, че бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр.н.е, а след това внесен тайно в Шри Ланка през 4-ти век след Христа, в косите на принцеса Орис. Който притежавал зъба, имал и божественото право да владее тази земя. Естествено, посещението ни не може да мине без да отделим внимание на това свято за местните хора място. След това ще станем свидетели на специално културно шоу, включващо различни танци от Шри Ланка.

Настаняване в хотел 4* в Канди. Вечеря. Нощувка.

Ден 5: 30.12.2023 г

Канди - Перадения - Гирагама - Калутара

Закуска. Денят е посветен на изумителната природа на Шри Ланка.

Посещение на Ботаническата градина Перадения, построена за първи път като градина за развлечения от сингалските крале от Гампола и Канди и разширена от британците. Произходът на Ботаническите градини датира от далечната 1371 г., когато крал Викрамабаху III се възкачва на трона и основава своя двор в Перадения близо до река Махавели. След това основата за ботаническа градина е създадена от Александър Муун през 1821 г. Той използва мястото за отглеждане на кафе и канела. Официалното й създаване е през 1843 г. с растения, донесени от Кю Гардън, Острова на робите , Коломбо и градината Калутара. Тя е с площ от 147 акра и предлага невероятно разнообразие от екзотични дървета, растения и цветя. Има повече от 4000 растителни вида, включително орхидеи, подправки, лечебни растения и палми. Някои видове са редки и ендемични, други се срещат главно в тропическия свят. Градината с подправките и Къщата на Орхидеите са най- популярни сред туристите. Има и няколко добре оформени палмови алеи с невероятни видове, включително класическата алея на палмите. Един вид от дърветата е свързан със значима история. Това е прочутото дърво Cannonball Tree, засадено от крал Джордж V от Обединеното кралство и кралица Мери през 1901 г. То често е отрупано с плодове, за които се смята, че приличат на гюлета.

След прекрасните градини ще посетим и фабриката за чай Гирагама, разположена в непосредствена близост до град Канди и създадена през 1903 г. Гирагама всъщност е една от първокласните чаени плантации в страната. Някога, когато Шри Ланка е била британска колония (от 1815 до 1948 г.), името на острова е било Цейлон. В началото на британското управление чаените растения са засадени на острова с надеждата да се създаде доходоносна експортна индустрия. Нещо в почвата и климата на Шри Ланка трябва да е било идеално за отглеждане на чай, защото чаят, идващ от тук – Цейлонският чай – е станал световно известен с високото си качество и отличен вкус. След получаването на независимост името Цейлон е изтрито и заменено с Шри Ланка, но чаената индустрия е единственото място, където то все още се използва и е символ на нещо положително. Цейлонският чай е известен като един от най-добрите чайове в света и е от решаващо значение за икономиката на Шри Ланка.

Тук ще имаме възможност да видим инструментите за сортиране, инструментите за смилане, за сушене и опаковъчните машини. Ще научим също как се преработва чаят от лъскавите зелени листа до парченцата във вашата торбичка чай. След фабриката ще продължим към брега на океана. Настаняване в Hotel Mermaid 4* (или подобен) в Калутара. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 6: 31.12.2023 г

Калутара - Гале - Калутара

Закуска. Следват няколко отпускащи дни за плаж и почивка в хотел на брега на океана. Тук ще имаме възможност да се насладим на няколко безгрижни дни на All inclusive. За най-активните, нашите домакини предлагат някои допълнителни мероприятия и екскурзии.

По желание и срещу доп. заплащане: Екскурзия до Гале – 85 USD на човек (провежда се при минимум 6 записани туристи с водач-преводач)

Гале е стар колониален град, разположен в югозападния край на острова. Бил известен като главното пристанище още преди пристигането на португалците през 16 век. Достига върха на своето развитие през 18 век, по време на холандския колониален период. Гале е най-добрият пример за укрепен град, построен от португалците в Южна и Югоизточна Азия, показващ взаимодействието между португалските архитектурни стилове и местните традиции. Градът е широко укрепен от холандците през 17 век от 1649 г. нататък. Крепостта Гале е обект на световното наследство и е най-голямата останала крепост в Азия, построена от европейски окупатори. Други видни забележителности в Гале включват естественото пристанище на града, Националния морски музей, катедралата "Света Мария", основана от йезуитски свещеници и един от основните храмове на Шива на острова. В екскурзията е включено още сафари по река Маду, посещение на фабрика за традиционни маски и люпилня за водни костенурки.

Празнична Новогодишна вечеря – 100 USD на човек (заплаща се задължително).

Нощувка.

Ден 7: 01.01.2024 г

Калутара

Честита Нова Година!

Закуска. Свободен ден за плаж и релакс. Ще имате възможност да се насладите изцяло на All inclusive програмата на хотела. Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 8: 02.01.2024 г

Калутара

Закуска. Свободен ден за плаж и релакс. По желание и срещу доп. заплащане: Морска екскурзия за наблюдение на китове във водите около Шри Ланка – 110 USD на човек (провежда се при минимум 6 записани туристи без водач-преводач). Екскурзията започва рано сутринта в 04:00 часа с трансфер до пристанището Мириса. Оттам със специален кораб-платформа се излиза в открития океан за наблюдение на тези невероятно големи морски обитатели. Мириса е една от трите основни зони за наблюдение на сини китове, делфини и кашалоти в Шри Ланка. Особен интерес представлява застрашената популация на сини китове, открити във водите около острова, в северната част на Индийския океан. Най-голямото животно, съществувало някога на Земята, великолепният и емблематичен син кит, преди е бил ловуван почти до ръба на изчезването му от търговски китоловни кораби и остава застрашен вид и до днес. Интересен факт е, че китовете не са мигриращи и се смята, че живеят в тези води през цялата година. За съжаление, човешката дейност – замърсяването на водите и засиления корабен трафик, застрашават съществуването на тези великолепни екземпляри. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 9: 03.01.2024 г Калутара - Коломбо

Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуване за Коломбо - столицата на острова. Сити тур за запознаване с основните й забележителности. Ще преминем през търговската зона и покрай Петах - пъстър традиционен ориенталски пазар. Ще посетим хиндуистки и будистки храмове и джамията Jumi Ul Alfar Jumma. Ще продължим с обиколката през холандската църква Wolvendaal, датирана от 1749 г., съдебната палата, жилищния район Канелените градини, Площадът на независимостта.

Привечер ще се отправим към Hilton Colombo Hotel за нашата прощална вечеря (включена в цената).

След вечерята – трансфер до летището. Ден

10: 04.01.2024 г

Коломбо - Доха - София

Полет в 04:25 часа с авиокомпания "Qatar Airways" за Доха. Кацане в Доха в 07:10 часа (местно време). Отпътуване от Доха в 07:55 часа с полет на авиокомпания"Qatar Airways" за София. Кацане на летище София в 12:05 часа. (Полетното разписание подлежи на потвърждение!)

ДЕТАЙЛНА ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В РАЗДЕЛ ХОТЕЛИ И ЦЕНИ НА ОФЕРТАТА!


Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'DateTimeZone::__construct() [<a href='datetimezone.--construct'>datetimezone.--construct</a>]: Unknown or bad timezone (Colombo)' in /home/aviaibfv/public_html/avsl/Core/SMS-SCore.php:2902 Stack trace: #0 /home/aviaibfv/public_html/avsl/Core/SMS-SCore.php(2902): DateTimeZone->__construct('Colombo') #1 /home/aviaibfv/public_html/Modules/Includes/offer=dynamic.mod.php(8): SMSSiteFunctions->viewOffer('nova-godina-202...') #2 /home/aviaibfv/public_html/Modules/moduleLoader.controller.php(62): include('/home/aviaibfv/...') #3 /home/aviaibfv/public_html/index.php(107): require('/home/aviaibfv/...') #4 {main} thrown in /home/aviaibfv/public_html/avsl/Core/SMS-SCore.php on line 2902