+359 (2) 9810079 Музика
25.01.21, София 22:34

Пътеписи

Тайният живот на Атина

Белокаменна, шумна, безбрежна и бездънна – така според мнозина е Атина днес.

Градът, който 25 века живее с благословията и под патронажа на богинята Атина, диша с легендите на античността и с изкушенията на съвремието.

Атина е може би най-дискутираният град в западната история и гласовете, които я идеализират или критикуват, са също толкова част от него, колкото новите модерни лъскави постройки или каскадите от жасмин, хибискус, бугенвили и гардении, които се „изсипват” като пъстроцветни гирлянди от балконите на атинските жилища.

Наричат гръцката столица „град на подсъзнателното, на неосъзнатото”. Като че ли с някаква ловка и неуловима магия тя внушава усещането , че тук, където свършва Европа и се предполага, че е погребан Едип, се оформя един естествен психологически кръстопът. Атина притежава невероятната сила да привлича към себе си хора, които сами се намират на кръстопът, и да им предлага богат избор от възможности.

През цялото си хилядолетно съществувание Атина е била една мечта и може би от всички градове на света тя е единственият, в който господства собствената му мечта за себе си. Едва ли някъде другаде ще се намери град, който така безкомпромисно да бъде представян от един символ-Партенона. Отчасти реконструиран, отчасти в развалини, той властва над Атина както никой друг паметник на християнството. Този паметник на паметниците – и Акрополът като цяло- често са главната забележителност, която привлича туристите към Атина. Но той е и една бариера, отвъд която те трудно могат да проникнат, за да видят живия, пулсиращ град, който го обгръща от всички страни. Макар и плод на човешкия архитектурен гений, Партенонът е придобил днес статута на природно явление, подобно на Големия бариерен риф.

На пръв поглед Атина изглежда съставена единствено от забележителности, които са магнит за всички туристи – древната Агора, Акропола, площад Синтагма, Плаката, мраморния Олимпийски стадион, храма на олимпийския Зевс. Но в много отношения той е и един „прикрит” град, с много потайности, с безброй следи от едно отлетяло и изчезнало минало, вградени в легенди, мъдрости и митове. Следи, които остават невидими и неуловими за „непосветените”. Затова никога не се доверявайте само на първите си впечатления от Атина: от тях неминуемо в паметта ви ще се запечата хаотичното улично движение, неимоверната какофония от човешки гласове, твърде ограничените пространства, изпълнени до краен предел с постройки.

Чарът на този град идва чрез опознаването му. Затова единственият начин да се насладите на Атина, на нейния пулсиращ, задъхан, денонощен ритъм, е не толкова да го посетите за пет дни, колкото да поживеете в него пет дни.

Една от непреходните амбиции на Атина е да кипи от живот и под знойното южно слънце, и в топлите егейски нощи.

От здрач до ранни зори целият град се превръща в една обширна „гостна” на открито: разходките, покупките, вечерята в ресторант или таверна, задушевните разговори с приятели на свещи на старинните атински балкони превръщат нощта в Атина в едно продължение, в една нова „версия” на деня.

Този град винаги се е стремял към безсмъртие и затова е толкова жив и динамичен както по тъмно, така и при меднооцветената светлина на знойния ден.

Тайният живот на Атина
Тайният живот на Атина
« Обратно в списъка

Екскурзии

Шопинг турове Автобусни екскурзии Самолетни екскурзии Кулинарни турове Еднодневни екскурзии Сватбени пътешествия Средновековни замъци Лукс пътешествия Пътешествия с влак Планински туризъм Национални паркове Концерти в чужбина

Почивки

Ранни записвания - почивки Семейни почивки Самолетни почивки Автобусни почивки СПА почивки Селски и еко туризъм Винен туризъм Голф туризъм - почивки
Почивки в Турция Гърция - Санторини

Дестинации

Австралия Австрия Албания Аржентина Аруба Барбадос Белгия Босна и Херцеговина Бразилия България Великобритания Виетнам Германия Гърция Дубай Естония Израел Индия Индонезия Ирландия Испания Италия Йордания Камбоджа Кения Китай Корея Куба Малайзия и Сингапур Мароко Мексико Нидерландия Норвегия Остров Занзибар Остров Мавриций Перу Полша Португалия Румъния Русия Северна Македония Сейшели Скандинавия Словакия Словения Сърбия Тайланд Танзания Тунис Турция Унгария Финландия Франция Хърватия Чехия Швейцария Шри Ланка Ямайка Япония

Самолетни почивки

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ 2019

Екзотични почивки - Мексико - Канкун; Куба - Варадеро и Хавана; Египет - Хургада; ОАЕ - Дубай; Испания - остров Тенерифе, Палма Де Майорка; Гърция - Родос, Санторини и Крит. Почивки в Турция - Анталия, Кемер, Белек, Лара, Сиде

Самолетни почивки