0700 10 494
16.07.24, София 23:29

Република Индия е държава в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма). Разделена е на 28 щата и 7 съюзни територии, а столицата на самата държава е Делхи. Индия е седмата по големина страна в света и втора по население. Официалното название на Индия — произлиза от древно персийската дума синдху — историческото название на река Инд. Конституцията на Индия признава официалното използване и на названието Бхарат, което произлиза от санскритското име на древноиндийски цар, чиято история е описана в епоса Махабхарата. Третото име Хиндустан се използва за название на страната по времето на Империята на Великите моголи, но не се ползва с официален статут. Индия е федерална република. Глава на държавата е президентът, избран за 5 години. На него принадлежи и изпълнителната власт. Висш законодателен орган е двукамерният парламент: Долната камара — Лок Сабха (Народната палата) се избира от населението за 5 години; Горната камара — Раджа Сабха (Съвет на щатите) се избира от представителите на щатите за 6 години; 12 депутати се назначават от президента; 1/3 от депутатите се преизбират всеки 2 години. Правителството се назначава от президента и отговаря пред Народната палата. Начело на всеки щат стои губернатор, назначен отпрезидента. Всеки щат има свое законодателство, събрание и правителство.

Индира Приядаршини Ганди е индийски политик, министър-председател на Индия от 1966 до 1977 и от 1980 до 1984 година. Индира Ганди национализира банките; в годините на нейното управление в страната с бързи темпове се развива промишлеността, в това число тежката; пусната е в експлоатация първата АЕЦ (в щат Махаращра); в селското стопанство протича т.нар. „Зелена революция“, благодарение на която Индия за първи път от много години става независима от външни доставки на хранителни продукти и селскостопанска продукция.Вторият ѝ мандат като премиер бил изпълнен с конфликти със сикхите живеещи в щат Пенджаб. Лидерът на сикхите Джарнаил Сингх Бхидранвал обявява „Сикхска независима самоуправляема общност“. Сепаратистите поддържат Пакистан в тежкия конфликт между двете страни. През юни 1984 година те превземат светинята на сикхите — „Златният храм“ в Амритсар. В отговор индийското правителство провежда военна операция „Синя звезда“, при която храма бива освободен, а около 500 негови защитници убити. Отмъщението на сикхите не закъснява — на 31 октомври 1984 година Индира Ганди е убита от собствените си телохранители. В историята на своята страна Индира Ганди е не само първата жена, заемала премиерския пост, но и умен и енергичен политик, сторила много за укрепване на страната и международния й авторитет. Тя става един от лидерите на „Движението на необвързаните“.
След смъртта на Индира Ганди, неин заместник става синът ѝ Раджив Ганди (убит от тамилска терористка през 1991 г.), който оглавява партията и страната. През 2004 г. неговата вдовица Соня Ганди печели изборите начело на партията „ИНК“. Двете деца на Раджив и Соня Ганди (внуци на Индира Ганди), също са поели по пътя на политиката. Рахул Ганди е член на парламента от ИНК, а Приянка Ганди е част от екипа на Соня Ганди.

Населението на страната възлиза на 1,112 милиарда души и така Индия се нарежда на второ място след Китай по население в световен мащаб. Селското стопанство е в основата на индийската икономика. В него е заето около 61% от трудоспособното население. В страната има милиони дребни стопанства, както и десетки хиляди огромни плантации, в които се отглеждат култури за износ. Индия е един от водещите производители на чай, захарна тръстика,царевица, бобови култури, пшеница, фъстъци, тютюн (на 3-то място в света). Страната разполага с едни от най-големите оризища в света и от края на 70-те години задоволява нуждите си от ориз. Индия е световен лидер в производството на подправки — джинджифил, индийско орехче и др.
Животновъдството е също силно развито. Едрият рогат добитък се отглежда предимно за мляко. Тъй като кравата е свещено животно в индуската религия, от нея се използва само млякото. В Индия кравата е свещено животно.
В Индийската култура, когато влизате в нечий дом, трябва да се събуете. Когато поздравяте някой по-възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичте и докосвате краката му с пръсти - така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него. Когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете само това, което ще изядете, и не обиждате домакина, оставяйки нещо в чинията. Повечето индийци практикуват йога и вярват в прераждането.
Държането на ръцете заедно с усмивка за Намасте поздрав - честа културна практика в Индия. Нама̀сте е често използван устен поздрав в Индия и Непал.
Когато се изрича, обикновено е придружен от лек поклон с опрени една до друга длани, прибрани към гърдите. Този жест се нарича анджали-мудра и може да се използва без устен поздрав, носейки същото послание. Поздравът се използва за приветствие в началото на срещата и на раздяла.
Религия - 80,5% от населението изповядва индуизма. Втората най-разпространена религия е ислямът, основна за 13,4% от населението, следват християнството (2,3%), сикхизмът (1,9%), будизмът (0,8%) и други религии (1,1%). Мюсюлманската общност на Индия е третата по брой в света.

Голяма част от Индия заемат най-високите планини на Земята — Хималаите. В Хималаите се намира най-високата точка на Индия — връх Канченджонга (8598 m).

Забележителности в Индия - Мавзолеят Тадж Махал. Дворецът е построен от Шах Джахан за да съхрани тялото на своята любима съпруга, която починала при раждането на 14 то си дете. Варанаси "Градът на храмовете", най - свещеният от седемте сакрални града за Хиндуизма. Мумбай , най - големият град в Индия. Черапунджи "Домът на облаците", най - влажното място на земята. Делхи - Червеният Форт . Намира се по поречието на река Ямуна, крепостта от червен пясъчник остава днес като символ на борбата за независимост на Индия. Храм Акшардам , посветен на светеца Свами Нараян. Хайдерабат със своята джамия Чарминар. Построена от султана Мохамед Кули Кутб за да отбележи спасението на града от върлуващата чумна епидемия. Джайпур - Кехлибареният дворец. Той е бил столица на местните владатели. Комплекс от дворци, градини и храмове, които отразяват кралското минало на Раджастан.

Официалната валута в Индия е Индийска рупия. Не навсякъде може да използвате кредитна карта. Банкомати има най-вече в големите градове на страната. Независимо от това, носете за всеки случай пари в брой. Не забравяйте, че трябва да представите паспорта си винаги, когато обменяте валутата или пътнически чек.

Говорими езици в Индия: Официалният език в Индия е хинди, но широко разпространен е и английският. Особено около туристически забележителности.

Часовата разлика между България и Индия е +3:30 часа. Няма лятно часово време в Индия.

Движението в Индия е от лявата страна. Бъдете нащрек, когато пресичате и поглеждайте винаги в двете посоки - за всеки случай.

Виза за Индия: За посещение на Индия от български туристи е нужна Туристическа виза.

Необходими документи: оригинален паспорт, валиден поне още 6 месеца след датата на връщане от Индия. Паспортът трябва да има поне две празни страници за поставяне на визата; две актуални снимки паспортен формат; формуляр, попълнен на латиница четливо и точно; копие от издаден двупосочен самолетен билет.
Срок за издаване на визата: пет до десет работни дни, считано от деня на подаване.
Приемни дни: всеки работен ден
Валидност на визата: валидна за едно влизане в страната в рамките на 6 месеца, считано от датата на получаване

Специални забележки: при пътуване с туристическа виза трябва да има период от минимум 2 месеца между две посещения в Индия.

Екскурзии

Промоционални оферти РАННИ ЗАПИСВАНИЯ 2024 г - ЕКСКУРЗИИ ФОРМУЛА 1 - Оферти за 2024 г Септемврийски празници КРУИЗИ 2024 г - Морски и речни круизи КОЛЕДА - Екскурзии и почивки НОВА ГОДИНА 2025 г - Екскурзии и Почивки Самолетни екскурзии Автобусни екскурзии Свети Валентин Кулинарни турове Пътешествия с влак Шопинг турове Еднодневни екскурзии Средновековни замъци Сватбени пътешествия Лукс пътешествия Планински туризъм Национални паркове Концерти в чужбина Дайвинг / Гмуркане Екскурзии със собствен транспорт

Почивки

Ранни записвания - почивки Самолетни почивки Автобусни почивки Семейни почивки Селски и еко туризъм СПА почивки Винен туризъм Балнеолечение Собствен транспорт Голф туризъм - почивки