0700 10 494
01.10.23, София 07:55

  • Ако сте се наситили на познатите европейски дестинации, които неоспоримо са много атрактивни и носят своя чар, значи трябва да погледнете малко по-далече. Представяме ви Камбоджа – азиатската страна, която впечатлява със своята екзотика и дух. намираща се в Югоизточна Азия.

Нейни сеседки са Тайланд, Виетнам и Лаос, а столицата на Камбоджа е Пном Пен.

Тук туристите наистина могат да се потопят в живота на древна Азия. Дори и днес в Камбоджа може да се срещне човек, който никога не е гледал телевизия. Но кхмерите са много усмихнати и весели.

Камбоджа е страна с богата история. Кхмерите са имали своя империя, включваща почти цялата територия на Лаос, голяма част от Тайланд и част от Виетнам. След разпадането на Кхмерската могъща империя, са останали много доказателства за нейното величие.

Камбоджа е дом на няколко застрашени вида, като например делфинът Иравадди, който може да се намери в участък от река Меконг в Крейе и в близката костенурка "Голяма костенурка". Сием Реап и Preah Vihear също са дом на рядката птица Giant Ibis, а Tonle Sap е дом на редица защитени морски живот.

В Камбоджа се отглежда много ориз. Почвата е много плодородна, заради река Меконг и езерото Тонле Сап. По-голямата част от оризовата реколта се продава в Китай. В страната има две валути – щатски долар и камбоджански риел. Ако в магазина си купите нещо за по-малко от долар, получавате рестото в риели.

Ангкор Ват в Камбоджа е най-големият храмов комплекс в света. Площта му е 200 квадратни километра. Мястото не може да остави никого безразличен. Величествените храмове в Ангкор Ват очароват. Тук е сниман филм от поредицата „Лара Крофт“ и отново на същото място Ръдиард Киплинг получава вдъхновение и пише известните книги за Маугли.

Посещение на забележителности на ЮНЕСКО в Камбоджа - земя, изпълнена с диви джунгли, древна култура и изобилие от красиви храмове.

Най-интересните забележителности в Камбоджа:

  • Ангкор Ват - най-големият индуистки храмов комплекс и най-големият религиозен паметник в света.
  • Кралският дворец, Пном Пен - една от основните забележителности на столицата на Камбоджа – Пном Пен, е прословутият Кралски дворец. Дврецът представлява комлекс от сгради, построени от крал Нородом през 1866 г. Идеята за построяването на комлекса е луксозна резиденция, която да служи за дом на царете на кралството и място за посрещане на значими гости.
  • Езерото Тонле Сап е най-голямото сладководно езеро в Кралство Камбоджа и цяла Югоизточна Азия. Често неговото наименование се превежда като „великото езеро”, както и като „голямата сладководна река”. Всъщност самият водоем представлява комбинирана система между езеро и река. Тонле Сап е определно като екологичната точка на ЮНЕСКО през 1997 година.
  • Бантей срей - едно прекрасно чудо на архитектурата в Кралство Камбоджа, преживяло повече от 10 века е Бантей срей. Бантей срей е древен храм, датиращ от X век, посветен на хиндуисткия бог Шива. Храмът се намира в известната историческа и архитектурна област Ангор.
  • Национален музей на Камбоджа, Пном Пен - националният музей на Камбоджа е разположен в столицата на страната Пном Пен. Той съчетава водещи експонати от историята, археологията и културата на кралството. Музеят притежава една от най-големите колекции в света на изкуството на Кхмерите, включително и скулптури, керамика, бронзови фигури и етнографски предмети.
  • Паметникът на Независимостта - един от най-важните исторически монументи в Кралство Камбоджа е Паметникът на Независимостта, разположен в столицата Пном Пен. Монументът е построен през 1958 година, в чест на края на колониалния период и независимост на Камбоджа от Франция. Националният паметник е построен от великия архитект Ван Моливан.
  • Ангкорват - най-величественият храм в Камбоджа. Най-големият храмов комплекс в света Ангкорват, който се намира в Северозападна Камбоджа, има шанс да бъде провъзгласен за едно от седемте оцелели чудеса. И то ще се окаже символ на... фалоса.
  • Системата от храмове Ангкор е основната туристическа забележителност на Камбоджа и от 1992г. е част от световното културно аследство на ЮНЕСКО. Храмовият град се състои от много малки и големи сгради с религиозно значение. Най-известният от тях е Ангкор ват, който разкрива силнотото индуистко влияние, тъй като е построен в чест на индуисткия бог Вишну.


Разгледайте нашите предложения за екскурзии в КАМБОДЖА!


Екскурзии

КОЛЕДА - Екскурзии и почивки НОВА ГОДИНА 2024 - Екскурзии и Почивки РАННИ ЗАПИСВАНИЯ 2024 г - ЕКСКУРЗИИ Самолетни екскурзии Автобусни екскурзии Свети Валентин КРУИЗИ Септемврийски празници Кулинарни турове Сватбени пътешествия Шопинг турове Еднодневни екскурзии Средновековни замъци Пътешествия с влак Лукс пътешествия Планински туризъм Национални паркове Концерти в чужбина Дайвинг / Гмуркане Екскурзии със собствен транспорт

Почивки

Ранни записвания - почивки Самолетни почивки Автобусни почивки Семейни почивки Селски и еко туризъм СПА почивки Винен туризъм Балнеолечение Собствен транспорт Голф туризъм - почивки